Innovaties gaan snel, ook in ons vakgebied. Er zijn steeds meer mogelijkheden om data te gebruiken bij het ontwerpen van de openbare ruimte. De mogelijkheden lijken oneindig, maar het is vaak ook nog onontgonnen terrein. Hoe kunnen we data in de praktijk concreet en effectief inzetten? Samen met diverse partners werkten we aan een concrete casus voor de inzet van Smart City technologie. Met bewoners verzamelden we ‘real time’ omgevingsdata en gebruikten deze voor een klimaatbestendige herinrichting van straten. Dat leverde nieuwe kennis en ervaringen op die we breed in ons werk kunnen inzetten. Tevens mooie uitkomst: het besef dat hiervoor een open flexibele houding nodig is…
Proeftuin voor innovatie
De gemeente Sittard-Geleen heeft ambities voor het gebruik van open data en slimme technologie om tot een gezonde en duurzame leefomgeving te komen. Er was ook een concrete casus om dit in de praktijk te brengen. Onder de naam Regreeny maakten we samen met 3D Geomedia, Tuinen van Zuid, Groen Als een Service, Yookr en de gemeente inrichtingsplannen voor vier straten in de Zeeheldenbuurt te Sittard. Daarbij pasten we de volgende slimme technologie toe:
- Samen met bewoners meten en omgevingsdata verzamelen.
- Inzicht krijgen in de effecten van een ontwerp in een gemodelleerde 3D omgeving.
- Het bespreken van varianten met VR-brillen.
Samen omgevingsdata verzamelen
In elk project betrekken we bewoners en andere belanghebbenden vanaf de start van het proces. Nieuw is om samen met hen data te verzamelen over het functioneren van de straat. Het gesprek met bewoners begon op een laagdrempelige manier door het project uit te leggen en ze uit te nodigen om te helpen met het meten van bijvoorbeeld de temperatuur, luchtvochtigheid en bodemgesteldheid. Door inzicht te geven in hun ‘eigen’ data ontstond nieuwsgierigheid en betrokkenheid.
Effecten van een ontwerp inzichtelijk maken
Naast het ontwerpen vanuit vakkennis over klimaatadaptatie, zijn we nu ook in staat om de voordelen van groen inzichtelijk te maken door de ecosysteemdiensten door te rekenen. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van bomen voor hittestressreductie. De samenwerking binnen Regreeny heeft ons een duidelijker beeld gegeven van wat de modellen voor informatie kunnen geven. Een tussentijdse modellering laat de effecten van het ontwerp zien en eventuele verbeterpunten. Zo konden we in het schetsontwerp de groeicurves en positionering van nieuwe bomen optimaliseren.
VR-brillen maakt ontwerp begrijpelijk
Door het gebruik van VR brillen met 3D visualisaties kunnen we nu ook de volgende stap zetten in het betrekken van bewoners. Het biedt mooie mogelijkheden om verschillende ideeën en varianten voorstelbaar te maken en te bespreken. Ontwerpers, de gemeente en inwoners spreken hierdoor dezelfde taal. Dit helpt om een hogere kwaliteit van de leefomgeving te behalen en de soms fragiele relatie tussen bewoners en gemeente te versterken.
Innoveren = proberen = frustreren = leren
Na deze concrete status zijn we beter in staat om ‘real time’ omgevingsdata te verzamelen, te analyseren en in te zetten in het ontwerpproces. Belangrijke les is dat de inzet van slimme technologie vraagt om een open, flexibele en oplossingsgerichte houding. Innovatie kan ook leiden tot frustratie, tegenslagen of onverwachte resultaten. Het is dan van belang om niet op de rem te trappen maar juist samen te blijven zoeken naar oplossingen. Deze houding nemen we ook weer mee naar volgende projecten!
Voor meer info zie deze video https://vimeo.com/1079216489/48088626dd
Geïnteresseerd in de mogelijkheden van slimme technologie voor uw ontwerpproces? Neem contact op met Sophie Rijswijk.