Watermolenlandschap Kasteren geeft energie
LOS ontwikkelde een plan voor een klimaat-adaptief en toekomstbestendig watermolenlandschap. De nieuwe watermolen levert energie, brengt de geschiedenis tot leven, geeft een impuls aan buurtschap Kasteren en is een trigger voor een gezamenlijk gedragen gebiedsontwikkeling.
Onderzoek naar een energielandschap
Een enthousiaste burger uit Kasteren, Giel van Giersbergen, opperde het idee om de oude watermolen die op zijn land ligt, te laten herbouwen. LOS werd ingeschakeld om onderzoek te doen naar welke verdere kwaliteiten ontwikkeld kunnen worden als de watermolen herbouwd wordt. Voor deze studie is een klankbordgroep gevormd waarin onder andere enkele boeren, Waterschap de Dommel, Brabants Landschap, Van Gogh Nationaal Park, en enkele inwoners deelnamen. Het originele idee was om van het stuk land een energielandschap te maken. Dit is uiteindelijk niet gelukt. Maar het landschap geeft wel op heel veel andere manieren energie!
LOS ontwikkelde een plan voor een klimaat-adaptief en toekomstbestendig watermolenlandschap. De nieuwe watermolen levert energie, brengt de geschiedenis tot leven, geeft een impuls aan buurtschap Kasteren en is een trigger voor een gezamenlijk gedragen gebiedsontwikkeling. De basis hier bij is een goed bodem- en watersysteem, dat (verdien)kansen biedt voor recreatie, natuur en landbouw. Oftewel: de watermolen geeft Kasteren op veelzijdige wijze energie.