Sociaal Groen
Wat ons was opgevallen is dat je bij wijken met grote vrijstaande huizen veel meer groen ziet dan bij wijken met veel sociale woningbouw. Maar ook mensen met een kleine beurs hebben recht op een gezonde, klimaatadaptieve en groene leefomgeving.
Ook mensen met een kleine beurs hebben recht op een groene omgeving
Van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontvingen we geld voor het project Sociaal Groen. Wat ons was opgevallen is dat je bij wijken met grote vrijstaande huizen veel meer groen ziet dan bij wijken met veel sociale woningbouw. Maar ook mensen met een kleine beurs hebben recht op een gezonde, klimaatadaptieve en groene leefomgeving. Zij zijn daarin afhankelijk van gemeente en woningcorporatie. Goede intenties stranden vaak op: ‘geen budget voor’. Daarom is LO een beweging gestart: structureel opnemen van SOCIAAL GROEN in sociale woningbouwprojecten. In het project hebben wij twee handvaten ontwikkeld.
Allereerst de werkwijze betaalbaar SOCIAAL GROEN voor woningcorporaties en gemeentes. De eerste stap is dat bestuurders tot gemeenschappelijke doelen moeten komen. Daarna moet er gekeken worden naar hoe de wijk in elkaar zit en welk groen er al aanwezig is. Vervolgens moet er circulair en integraal berekend worden hoeveel de kosten zijn, maar ook hoeveel het oplevert. Van groen worden altijd alleen de kosten en nooit de positieve kanten meegenomen. Groen zorgt voor mentaal welzijn van de buurtbewoners, maakt de wijk klimaat adaptief en verhoogt de biodiversiteit. Daarnaast neemt de waarde van groen alleen maar toe: een boom wordt steeds groter en groter.
Daarnaast hebben we praktische bouwstenen opgesteld, met voorbeelden van vergroening met maatschappelijke waarden en weinig kosten. Zoals bijvoorbeeld de plek waar de bouwkeet stond veranderen in een tiny forest, gevels vergroenen, deelauto’s en een buurthovenier.
Bekijk hier het informatie filmpje
Bekijk hier de miniwebsite